- Intervju -

Från fiskarpåg till fönstermontör!

Paul ”Palle” Mattsson är Gislövs-pågen som bytte nät och fiskebåt mot hammare och snickarbälte och som har jobbat i över 15 år med att montera fönster och dörrar åt Woody-kedjan. – Folk vill att det ska vara enkelt och att jobbet görs av proffs. Därför väljer fler och fler att köpa sina nya fönster inklusive montering.

Vi träffar Paul och hans yngre kollega Jacob Olsson utanför en pampig sekelskiftesvilla i västra delarna av Malmö med blommande syrenhäckar ackompanjerat av somrigt fågelkvitter. Framför huset står två pallar med skinande vita Elitfönster Retro med genomgående spröjs samt aluminiumklädd utsida.

PALLE SNABBFAKTA

Yrke: Fönstermontör och snickare
Företag: Fönster & Fastighetsservice i Smygehamn och Woodys Monterat-tjänst.
Ort: Trelleborg
Familj: Sambo Johanna & dotter Stina, 20 år.

 – Vi monterar nästan bara aluminiumklädda fönster nuförtiden. Folk vill slippa tänka på den tråkiga målningen, säger Paul medan han rutinerat svingar upp ett dubbelfönster mot axeln med hjälp av två sugklockor.

De senaste 15 åren har hans arbetsdagar dominerats av fönstermontage åt Woody-kedjan.

– Folk vill att det ska vara enkelt och att jobbet görs av proffs. Därför väljer fler och fler att köpa sina nya fönster inklusive montering, konstaterar han och drar med van hand in den övre karmskruven i gavelfönstret ut mot gatan. Men det var inte alls självklart att det skulle bli byggbranschen och fönster utan hemma i Gislöv var det fiske som gällde.

  

– Men morfar avrådde mig från att bli fiskare som enligt honom var ett jäkla slit.

Så fiskebåten fick brorsan ta hand om. Istället blev det byggbranschen där Palle bland annat var med och monterade några av de första kompositfönstren när dessa introducerades i Sverige på 1980-talet.

30 år senare är det dock fortfarande traditionella fönster i trä som dominerar på svenska marknaden. Produktutvecklingen i branschen har istället skett genom bland annat aluminiumbeklädnad, energieffektivitet (så kallat U-värde) samt även olika typer av tillval gällande glaset. Som exempelvis dämpning av solvärme och ljud, härdat säkerhetsglas eller självrengörande glas.

 

MONTERAT

Monterat - från start till klart sedan 2007!

Monterat är Woodys koncept för smidig och proffsig montering av de nyinköpta fönstren eller dörren. En satsning som sedan starten 2007 gett tiotusentals nöjda kunder över hela landet. Monterat innebär att du som kund har en enda kontakt för:

  • val av produkt
  • kostnadsfritt hembesök med måttagning
  • komplett offert med fast pris inklusive fönster eller dörr, allt arbete samt  förbrukningsmaterial
  • samt en enda faktura på hela jobbet från ett ställe

När man beställer Monterat via Woody görs jobbet endast av kunniga och certifierade montörer som alla är proffs på fönster och dörrmontage.

Woody erbjuder Monterat inom Fönster, Dörr, Garageport och Tak.

.

 

 

2003 började Palle på Fönster & Fastighetsservice i Smygehamn.

– Minst hälften av arbetstiden består av Monterat-jobb åt Woody-kedjan.
Och när man gör något mycket blir man också duktig på sitt jobb och det märks när man ser Palle och Jacob ”in action”. För även om branschen jobbat med produktutveckling som exempelvis aluminiumbeklädnad och olika tillval på glas så har det inte hänt lika mycket för den som sätter i de nya fönstren. Det handlar fortfarande om traditionellt ”handarbete” med vattenpass, karmskruv och drevband.

– Framförallt i äldre hus med puts måste man vara lite försiktig när man knackar ut det gamla fönstret så inte tegel och puts faller sönder, men det är sånt man har lärt sig med åren. Och även om dagens moderna fönster kräver minimalt med underhåll så finns det en sak som folk ofta missar enligt Palle.
– Alla rörliga delar i ett fönster som gångjärn och handtag ska smörjas med vattenfri olja en gång årligen för att fungera optimalt.

Hur är det att nästan bara jobba med fönster hela tiden, tröttnar man aldrig?

– Det är det som är det bästa med detta jobbet, man träffar hela tiden nya människor. På det sättet blir det ändå variation. Variation kan det också bli på de olika typerna av hus även om den gemensamma nämnaren oftast alltid är fönster. Ett spektakulärt uppdrag som Palle minns är när han bytte de karakteristiska runda fönstren i klocktornet på Posthuset i Trelleborg från 1913.

HETA PRODUKTER JUST NU!